Törzsanyag

Doktorátus, szakmaiság, erkölcs és értékrend.

Friss topikok

  • tisztakéz: Jó a lap!! (2012.04.13. 13:12) Csatlakozzatok a magyar értelmiség felhívásához!
  • pukancs: BREAKING NEWS: index.hu/belfold/2012/04/01/lemondott_a_semmelweis_rektora/ A rektor a lépést azz... (2012.04.01. 18:11) Már priuszt is lopnak
  • kzoltana: Egyébként nem csak SP lopott, hanem tőle is loptak. Például a Fidesz alelnöke: www.vagy.hu/tartalo... (2012.03.28. 20:10) A király meztelen
  • debreceni.blog: Ma úgy vágnának ki egy ilyen munkával a tanszékről, hogy vissza se mernék nézni. Őt meg élete végé... (2012.02.16. 13:11) Schmitt utóda

A FÉLELEM LÉGKÖRE

2012.01.22. 11:38 | Törzsanyag | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

A félelem légköre

2012. január 22.

Le szeretném szögezni, hogy a tudóstársadalom részéről nincsen szó semmilyen félelemről a köztársasági elnök doktorátusát vizsgáló, vizsgálni hivatott bizottságban való részvételüket illetően. Érzésem szerint valamennyi társadalom- és természettudományban dolgozó kutató nevében bocsáthatom előre azt, hogy szeretnénk, ha a szakma kimaradna ebből az ügyből. Ez persze nehéz már most is, még nehezebb lesz a SOTE vizsgálata során, mivel az elnök maga kilincselt egy olyan portán, ahol nem ismerte az érvényben lévő szabályok okait. Magukat a szabályokat ismerte, ez kiderült szerdai nyilatkozata alapján, de hát hogy is ne ismerte volna, nincs olyan kisiskolás, aki ne lenne tisztában vele.

Csakhogy ezúttal a szabályok nem iskolai szabályok. Annak idején egy bunyó, adok-kapok, sapkaelvétel az iskola udvarán diákcsíny volt, felnőtt emberként ezt nem tesszük meg.

Nagyon elszomorodtam, amikor kiderült, hogy igaz a hír. Most persze senki nem vállalja, hogy részt vesz a bizottságban, amit a SOTE fel kéne, hogy állítson. De miért is vegyen részt valaki egy olyan "vizsgáló"bizottságban, ahol a vizsgálat tárgyát és kimenetelét ismeri? Korántsem csak arról van szó, miszerint kutatók arra szocializálódtak, hogy állásfoglalást mindig egy-egy procedúra végén hozzanak. A procedúra megvolt. Átnéztük a beadott disszertációt és a másik két művet, és hát szóról szóra egyezett. Azt a pácienst pedig, akinél egy daganat a főütőér nélkül nem távolítható el, nem sebészhez küldi az orvos. Nem sebész feladata.

Egyetlen mondatban túl lehet rajta esni, hogy a legsúlyosabb dolog, amit egy doktorátus kapcsán el lehet követni. A kamionsofőr nem hivatkozhat többé a homokozóban érvényes szabályokra. A doktori eljárásban, legyen az bármelyik, azt kell bizonyítani, hogy az önálló kutatáshoz szükséges képességeket megszerezte a doktorjelölt. Ennek birtokában lesz alkalmas olyan állások betöltésére, ahol szükséges ismerni azon módszereket, amikkel a korábban nem ismert tudás is megszerezhető. Aki pedig nem birtokolja ezeket a képességeket, saját maga nem tudja eldönteni azt se, hogy egy pozícióban végül is szüksége lesz-e rá, mert még sosem volt olyan élménye, hogy az emberiség elől korábban rejtve maradt tudást hasznosítson.

Annak ebben a kérdésben természetesen nincs helye, hogy nem is a pilótaengedélyét hamisította, csak a jogosítványát. Egy erkölcsi kérdésnek azonban lenne: hogy tudniillik visszautasított volna-e Schmitt Pál, legegyszerűbb esetben, egy adjunktusi kinevezést, ha nem is arra hivatkozva, hogy érvénytelen a doktorija, hanem csupán saját belátása alapján, hogy ő ehhez igazából nem ért. Erre azonban nem tudjuk a választ, és nincs is értelme merengeni rajta, mert olyan személy, aki nem érti a követelményrendszert, az nem tudja kompetensen ezt a döntést meghozni.

A bizottság

Nem hajlandók részt venni benne, mert a napnál is világosabb sajnos a helyzet. Félelem? Ugyanmár. Itt is az lenne a lényeg, hogy nem tartozik a szakmára az ereszdelahajam. Mitől félne egy 70 éves akadémikus? Elveszik a nyugdíját?

A Kossuth Rádióban szerdán a reggeli műsorban valami gyökeres változás történt. Egyrészt ott vált világossá szakmabeliek számára, hogy bizony igaz a hír. Ennél még nagyobb baj is megesett. Mindannyian találkoztunk már pályafutásunk során plágiummal, szemináriumi dolgozatok, laborjegyzőkönyvek, van aki szakdolgozatok formájában is. De ritkán fordul elő, hogy az a hallgató gátlástalan módját választja a védekezésnek. Nem feltétlenül kezdődnek ezek az esetek az egyetemről való kizárással. Schmitt Pál felhasználta a javítási lehetőséget. Beadott egy újabb plágiumot, ezúttal nem Georgievtől, hanem Klaus Heinemann német szociológustól.

Nekünk a tavaszi szemeszterben is meg kell buktatni azokat a hallgatókat, akik ilyent adnak be, a fegyelmi és egyéb következményekről nem beszélve. Hogyan tudok valakinek tisztességgel a szemébe nézni, és megfosztani az egyetemi diplomájától, ha őt meggyőzték nemzetünk vezetői arról, hogy egy doktorátus összecsalása csupán egy diákcsíny. Mit fog az az anyuka szólni ha az ő fiát buktatom meg, vagy vágja el a fegyelmi bizottság. Hogy "aljas tudósok!", "aljas tudomány!"...? Szomorúnak gondolom, hogy egy felsőfokú, vagy akár egy kutatóképzésben majd azzal kell kezdeni a szakirányú anyagot a félév elején, hogy milyen következményei vannak a másolt dolgozatoknak. Abban bízom, hogy maguknak a hallgatóknak lesz annyi józan belátásuk, hogy a mai szituációban nem próbálják ki ezt a kanyart.

A tét meg lett emelve. A kollégáknak nem azt kell megállapítaniuk a Schmitt-bizottságban, hogy az értekezés másolt-e, hanem hogy a kimosakodás, miszerint a másolás megengedhető lenne, hazug. És ez nem egy tudós feladata.


· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsanyag.blog.hu/api/trackback/id/tr533690819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dr. Bóvli 2012.01.24. 17:41:25

Szomorú ez nagyon. Végül is egy kétszeres olimpiai bajnok nem akárki. És nehogy valaki lelazsált döntővel jöjjön: odáig el is kell ám jutni. Államfőként nem volt egy etalon, de hát nem is mondta, hogy az akar lenni. De ez most, ez alapjaitól lövi szét ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása